Oldalak

2011. január 30., vasárnap

Csicsókakrémleves

Hozzájutottam néhány gumó csicsókához, amiket elültettem a kertemben. A csicsóka elég igénytelen, gyorsan nó és szaporodik, így már az első év után bőséges terméssel örvendeztetett meg. Először fejtörést okozott, hogyan készítsem el. Az egyik sikeres receptem a csicsókából készült krémleves volt.

A csicsókát megtisztítjuk (kb. fél kilót tisztítsunk meg). Ne hámozzuk, hanem kefével súroljuk le, és jól mossuk meg. Így minden értékes tápanyag benne marad. Szeleteljük fel kb. fél centis szeletekre, és főzzük puhára sós vízben. Ne öntsünk rá túl sok vizet, nem szükséges. A puhára főtt csicsókát botmixerrel pépesítsük. Majd öntsük fel főzőtejszínnel. Ha kell sózzuk utána, és enyhén borsozzuk. Főzzük össze a tejszínnel. ha valaki nem szereti túl tejszínesen, akkor tejszín és húslé keverékével öntse fel.

Amíg a leves összefő a tejszínnel, szeleteljünk fel vékony csíkokra egy kis bacon szalonnát. Tálaláskor minden tányérba, a leves tetejére tegyünk a ropogós szalonnából.



A csicsóka egy burgonyaszerű zöldségnövény, melynek a gumóját fogyasztjuk. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel inzulint takarít meg a szervezetben. Nem keményítő típusú szénhidrát tartalma, illetve inulintartalma miatt a diabetikus és testsúlycsökkentő diéták fontos alkotóeleme.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése