Oldalak

2010. július 30., péntek

Kovászos uborka télire

Sokáig nagy bánatom volt, hogy télen nem lehet igazi kovászos uborkát enni, pedig nagyon szeretem. Egyszer csak rátaláltam erre a receptre. Az így készült kovászos uborka decembertől fogyasztható, és akár egy évig is ropogós marad (ha esetleg lesz még belőle), és nagyon közel áll az íze a nyári kovászos uborkáéhoz.

Először is kellenek a hozzávalók: megfelelő méretű uborka, én, ha túl hosszú, ketté is vágom. Az uborkák két végét kicsit levágjuk, keresztben bevágjuk kb. 1/3 hosszban. Szükségünk lesz még kaporra, fokhagymára, lisztre, esetleg torma gyökérre.




Az üvegek aljára annyi kanál lisztet rakunk, ahány literes az üveg. A lisztet betakarjuk kaporral, majd a tetejére szépen belerakosgatjuk az előkészített uborkát, tormagyökeret, fokhagymát.

A felöntőléhez felforraljuk a szükséges mennyiségű sós vizet (egy liter vízhez 3 dkg sót adunk). Amikor felforrt, még melegen - vigyázva, hogy az üveg el ne repedjen - rámerjük az uborkára. Az üveget lezárjuk, de ne húzzuk rá teljesen, mert lehet, hogy az erjedés miatt kell egy kis 'menekülőút'. Hűvös helyre (pl. kamra) tegyük, és tegyünk alá tányért az első 10 napra, mert lehet, hogy egy kevés lé kijön belőle. Ha kiforrta magát, akkor teljesen rászorítjuk a kupakot, és várjuk a telet, amikor felbonthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése