A leveleket blansírozzuk, hagyjuk lecsöpögni és kihűlni. A blansírozólét tegyük félre, szükségünk lesz rá. Lehetőség szerint grill lapon süssünk ropogósra néhány szelet bacon szalonnát (de serpenyőben, olívaolajon is jó). Szeleteljünk kenyeret 12-13 mm vékonyra, pirítósnak. Ha vaslapot használtunk a bacon sütéséhez, ugyanott süssük meg a pirítóst. Ha serpenyőben készítjük, akkor kevés olívaolajon pirítsuk meg a kenyeret (vigyázat, füstöl!). A pirítósokat fokhagymázzuk meg, amikor elkészültek. 2-3 gerezd fokhagymát vágjunk nagyon apróra, és egy kanálnyi olívaolajon fonnyasszuk meg - olyan edényt használjunk, amit a sütőbe is be tudunk majd tenni. Tegyük rá a blansírozott zöld leveleket (ha nagyok a levelek, előtte vágjuk fel őket nem túl apróra), sózzuk, borsozzuk. Ezzel is fonnyasszuk egy kicsit. A tűzről levéve tegyük rá a megsütött bacon szalonnákat, a pirítós szeleteket, majd öntsük fel egy deci fehér borral és valamennyivel a blansírozóléből úgy, hogy csak épp, hogy ellepje. Reszelt sajtot tegyünk a tetejére, aminek legalább a fele parmezán legyen. Az egészet tegyük a sütőbe, és addig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Nagyon kellemes köret, de mint könnyű főétel is megállja a helyét.
Az elkészült zöldleveles köret - ez most mángold és spenótlevél keverékével |
A receptet a tévében láttam Jamie Olivértől, és emlékezetből készítettem jóval később. Ő lehet, hogy egy kissé más változatot mutatott be.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése